Personalizirana korekcijska stekla


Personalizirana progresivna stekla so že nekaj časa v uporabi vse bolj pa se uveljavljajo personalizirana enožariščna stekla. To so ta stekla, ki služijo za korekcijo daljnovidnosti ali kratkovidnosti. Izdelana so s pomočjo freform tehnologije, ki zagotavlja oster pogled v vseh smereh.

Pri višjih dioptrijah, višjem astigmatizmu ali pa kombinaciji obojega je zares oster vid le v centru stekla. Če pogledamo proti perifernem delu stekla je višina distorzije vse večja (odvisno od dioptrije).

 

Tradicionalno so se za korekcijo teh napak uporabljale asferične leče, ki delno izboljšajo distorzijo periferije vendar pa ta stekla temeljijo na teoretičnem optičnem dizajnu in ne upoštevajo vseh elementov povezanih z dejanskim vidom. Personalizirana stekla pri kalkulaciji dizajna upoštevajo Listingov zakon, ki zajema gibanje očesa v vse smeri (horizontalno, vertikalno ter tudi poševno). Vidna ostrina posameznega dela stekla je preračunana glede na premik očesnega zrkla. Za razliko od sferičnih in asferičnih stekel imajo personalizirana stekla bi-asferično površino ali asferično-atorično notranjo površino (odvisno od proizvajalca). Pri izdelavi ne upoštevamo le zenično razdaljo in višino ampak tudi naklon okvirja, ukrivljenost okvirja in vertex razdaljo.

 

listingov-zakon

Rotacijski premiki glede na Listingov zakon

 

Prednosti personaliziranih stekel:

  • najboljša možna ostrina v centru stekla
  • dober periferen vid
  • ta stekla so ponavadi manj ukrivljena in tanjša od običajnih stekel enakega materiala
  • izboljšan kozmetičen izgled (oko ni tako povečano ali pomanjšano)

Razlika med navadnimi in personaliziranimi stekli je najbolj opazna:

  • pri dioptriji višji od +3,00 ali -4,00
  • cilindru višjem od 2,00

 

sfericno-steklo

sferično steklo

asfericno-steklo

asferično steklo

personalizirano-steklo

personalizirano-steklo