Siva mrena (katarakta)


siva_mrenaSiva mrena je očesna bolezen pri kateri nastane zamotnitev očesne leče, kar je v večini primerov posledica koagulacije (strjevanje) proteinov. Leča postopoma porumeni ter s tem preprečuje prepustnost barv krajše valovne dolžine (modra). Siva mrena je progresivno obolenje ki običajno napreduje počasi.

Vzroki za sivo mreno

siva_mrena2Siva mrena najpogosteje nastane kot posledica staranja, tako imenovana senilna katarakta. Dednost lahko vpliva na to ali se bo siva mrena pojavila prej ali kasneje. Vzrok za nastanek sive mrene je lahko tudi dolgo uživanje zdravil (v glavnem kortikosteroidov) lahko pa tudi kakšno drugo očesno obolenje oz. obolenje drugih delov telesa (sladkorna bolezen). Pojavi se lahko tudi pri udarcih ter penetraciji tujkov ( v tem primeru lahko leča postane motna že v nekaj urah) ali kot posledica sevanj. V tem primeru govorimo o komplicirani katarakti. Poleg dednosti je lahko vzrok za prirojeno sivo mreno (kongenitalno katarakto) tudi infekcija prenesena z mame na otroka v času nosečnosti.

simulacija_katarakte

 

 

Znaki

  • meglen vid, podobno kot pri pogledu čez rahlo zamrznjeno steklo
  • višja občutljivost na močno svetlobo (npr. sončna svetloba)
  • nočna slepota
  • barve z enim očesom vidimo drugače kot z drugim
  • pri pogledu z enim očesom predmet vidimo dvojno (dipliopia)
  • kratkovidnost (myopia) naraste

 

Zdravljenje – operacija sive mrene

Zdravljenje sive mrene je možno samo z operativnim posegom. Povod za operacijo je ko katarakta toliko zniža kvaliteto vida, da je onemogočeno normalno življenje pacienta. Operacija se izvaja s pomočjo lokalne anestezije – anestezistke kapljice se nakapljajo na roženico (cornea) ter veznico (conjuctiva) v nekaterih primerih pa je potrebna tudi splošna anestezija. Očesna leča je zamenjana z umetno lečo ki v najboljšem primeru korigira kratkovidnost (myopia) ali daljnovidnost (hypermetropia) ni pa sposobna akomodacije tako da pacient po operaciji potrebuje očala za bližino. Vid se stabilizira v 2-4 tednih po operaciji.

 

Operacijo sive mrene si lahko ogledate v videu

Kaj storiti ?

Čeprav ni znanstveno dokazano, naj bi nošenje sončnih očal z UV zaščito preprečevalo nastanke sive mrene.

Opozorilo

Priporočljiv je reden obisk pri oftalmologu ali optometristu.