Keratokonus


keratokonus-okoKeratokonus spada med degenerativna obolenja roženice z anomalijo krivine roženice. Gre za koničasto izbočenje ter sočasno tanjšanje roženice. Pri tem začne kvaliteta vida počasi upadati.

Glede na to da se smer žarkov svetlobe, ki vstopajo v oko najbolj spremeni pri lomu na roženici (2/3 refrakcije celotnega očesa) ima vsaka sprememba krivine roženice ter s tem posledično lomnosti same roženice na lomnost celotnega očesa velik vpliv. Polmer krivine roženice se zaradi izbočenja roženice zmanjša, s tem pa se poveča njena lomnost. Temu botruje da se pri pacientih z keratokonusem najprej pojavi kratkovidnost, nato pa nepravilen astigmatizem.

 

keratokonusV začetnem stadiju je diagnoza zelo težavna saj se pogosto zamenjuje za astigmatizem. Korigira se z očali oz. mehkimi kontaktnimi lečami, kasneje s trdimi kontaktnimi lečami. V skrajnem primeru pa se opravi transplatacija roženice. Keratokonus se najpogosteje pojavi okrog osemnajstega leta. Praviloma se razvije na obeh očesih, pri čimer začetek ni na obeh očesih istočasen. Razvoj obolenja na drugem očesu lahko traja tudi več let.

 

Zdravljenje keratokonusa

cross-linkingPrvi korak pri zdravljenju keratokonusa je, da zaustavimo izbočenje roženice. To storimo s pomočjo operativne metode cross-linking. Operacija poteka ambulantno s pomočjo lokalne anastezije. Najprej se odstrani tanek zaščitni sloj roženice (epitel), nato se na oko nanese riboflavin (ki ga roženica absorbira) potem pa je je roženica osvetljena s pomočjo UV svetlobe. Riboflavin v roženici na UV svetlobo reaguje tako da ustvari vlakna ktera preprečujejo nadaljno degeneracijo roženice. Po koncu posega se v oko vstavi kontaktna leča, ki varuje površino roženice.