Astigmatizem, cilinder, cilindri


Astigmatizem se laično naziva tudi očesni cilinder oz. cilindri. Ponavadi se pojavi zaradi nepravilne ukrivljenosti roženice (ki je bolj podobna površini nogometne žoge pri ameriškem nogometu, kot pa pravilni sferični obliki ki jo ima naprimer površina košarkaške žoge).

To pomeni da je krivina roženice v horizontalni ter vertikalni smeri drugačna zaradi česar pride do popačenja še posebej okroglih črk ter številk.  Pri korekciji z očali je vstavljeno steklo z enako razliko v krivini med horizantalno ter vertikalno osjo s tem da je steklo zasukano za 90 stopinj. Posledično je slika na mrežnici po preslikavi čez očala in optične medije nato ostra.astigmatizem,cilinder, cilindri

 

Korekcija astigmatizma oz. cilindra

Astigmatizem oz. cilinder se korigira z očali ali kontaktnimi lečami. V preteklosti je veljalo da korekcija z kontaktnimi lečami ni možna sedaj pa temu ni več tako. Na voljo so tudi kontaktne leče za korekcijo višjega cilindra. Pri novih očalih nam sprememba cilindra lahko na začetku povzroča manjše težave še posebej pri hitrem premiku glave levo desno. Verjetno ste že slišali rek da gledamo z možgani ne z očmi, in prav naši možgani povztočijo to zmedo ki nastane pri privajanju. Le ti se morajo navaditi kako sliko interpretirati na drugačen način. Običajno te težave izginejo v nekaj dnevih do nekaj tednih, v kolikor pa temu ni tako pa proporočam obisk optometrista oz. oftalmologa. Pri kontaktnih lečah običajno teh težav ni saj leča leži zelo blizu roženice.

Priporočena je redna kontrola vida, saj so takrat spremembe korekcije ponavadi manjše in se je na njih lažje navaditi.

V kolikor se želite prepričati če imate tudi vi astigmatizem to lahko preverite z informativnim online testom oz. se naročite na pregled vida.

slika prikazuje primerjavo med normalno in astigmatično roženico

slika prikazuje primerjavo med normalno in astigmatično roženico

 

Zapis cilindra

Optik vam pri izdelavi očal ponavadi priloži podatke o vaši korekciji. Primer -1,00 -1,50 20°. V tem primeru je dioptrija -1,00 cilinder pa -1,50. Leča je vstavljena v očala pod kotom 10°. Cilinder se lahko zapiše z pozitivnim ali negativnim predznakom

-1,00 -1,50 20°

-2,50 +1,50 110°

V obeh primeri gre za popolnoma enako lečo le zapis je drugačen.