Torične kontaktne leče


V preteklosti je veljala trditev da ljudje z astigmatizmom ne morejo nositi mehkih kontaktnih leč. Danes večina proizvajalcev za korekcijo astigmatizma izdeluje torične kontaktne leče s cilindrom od -0,75D do -2,25D.

 

Torične leče so narejene iz popolnoma enakega materiala kot sferične kontaktne leče, vendar pa se dizajn toričnih leč vseeno razlikuje od sferičnih. Glavna razlika med sferičnimi in toričnimi lečami je v rotaciji. Sferične leče lahko na očesu prosto rotirajo pa to ne vpliva na vid. Pri toričnih lečah rotacija ni zaželjena, saj se pri rotiranju spremeni os cilindra in zato ostrina vida ni optimalna.

rotacija

 

Da bi rotiranje čimbolj preprečili imajo torične leče poseben stabilizacijski sistem. Obstajata dva sistema stabilizacije in sicer prizmatični balast ter ASD (Accelerated Stabilisation Design Lenses). 

 

 

Prizmatični balast

balastLeča je na dnu nekoliko obtežena, da s pomočjo gravitacije ohranja pravilno orientacijo.  Prvotne torične kontaktne leče so izgledale približno tako kot kaže slika (levo).
prizmaticni_balastLeča je bila na dnu nekoliko debelejša in s tem tudi manj prepustna zato se je v tem delu dokaj pogosto pojavila neovaskularizacija. Pravtako so se te leče pri odstranjevanju pogosto strgale na prehodu med optočno cono ter balastom. Te težave so modifikacijo dizajna in uporabo silikon hidrogelnih leč v večji meri odpravljene. Večina proizvajalcev še vedno uporablja ta način stabilizacije.

 

ASD (Accelerated Stabilization Design)

asdASD je novejša metoda stabilizacije, katera za stabilizacijo uporablja 4 cone zunaj območja očesne veke. To pomeni da leča pri mežikanju rotira minimalno v nasprotju z tradicionalno prizmatično obliko. ASD pride še posebej do izraza pri rotaciji glave. Ko ležimo leče z prizmatičnim balastom rotirajo tudi do 30° medtem ko je rotacija leč ki uporabljajo ASD minimalna.

 

Na pregled vida za kontaktne leče se lahko naročite po telefonu 04 / 256 64 60 ali mobitelu 051 683 009.