Pogosta vprašanja o kontaktnih lečah


V tem članku poskušam odgovoriti na najbolj pogosta vprašanja v zvezi z kontaktnimi lečami.

 

Kako vem kdaj je kontaktna leča pravilno obrnjena ?

To lahko storite če položite kontaktno lečo na konico prsta in pogledate kakšne oblike je. Pravilna oblika leče (na sliki levo) je oblika “sklede” nepravilna pa oblika “krožnika” ( na sliki desno). Če je leča pravilno obrnjena in vanjo kapnete kapljico tekočine se leča zapre podobno kot školjka.

leca-pravilno-nepravilno

Ali lahko kontaktna leča zdrsne za oko?

NE to ni možno! To preprečuje membrana na notranjosti vek – veznica. Leča se v najslabšem primeru lahko zagozdi pod zgornjo veko. V tem primeru obiščemo optometrista ali oftalmologa, ki s pomočjo everzije zgornje veke lečo enostavno odstrani.

Ali lahko nosim mehke kontaktne leče če imam astigmatizem?

Seveda! Obstajajo razne vrste mehkih kontaktnih leč za korekcijo astigmatizma. Na našem tržišču so prisotne dnevne, 14-dnevne ter mesečne mehke kontaktne leče. Proizvajalci uporabljajo različne materiale ter različne sisteme stabilizacije, zato je za kvaliteten vid zelo pomemba dobra izbira kontaktnih leč.

Kako pogosto moram menjavati leče?

Ko leče odprete so uporabne le toliko časa kot določa proizvajalec, neglede na to kolikokrat ste kontaktne leče dejansko nosili. Dnevne leče konec dneva zavržemo, 14-dnevne / mesečne so uporabne 14 dni / 30 dni od trenutka ko leče odprete.

Ali lahko kontaktne leče operem pod vodo ?

NIKAKOR NE!!! Kontaktne leče ne smejo priti v kontakt z vodo ali bilokatero drugo tekočino ki ni temu namenjena. V vodi se nahajajo mikroorganizmi ki lahko leči škodujejo, pa tudi vodni kamen lahko zamaši pore leče.

Ali lahko kontaktne leče posodim prijatelju ?

NIKAKOR NE!!! Leče ne posojajte saj to ni higienično. To je približno podobno kot če nekomu posodite umazano spodnje perilo. To velja tako za vse vrste kontaktnih leč (tudi barvne).

Ali se lahko naličim če nosim kontaktne leče?

Lahko, vendar je potrebno paziti da ne pride do kontakta med ličilom in kontaktnimi lečami. Najprej vstavite kontaktne leče v oko šele potem se naličite.

Ali lahko s kontaktnimi lečami plavam ?

Plavanje s kontaktnimi lečami je možno, vendar pa le pod pogojem da nosite masko ali plavalna očala, da leča ni v kontaktu z vodo. V nasprotnem primeru nosite vsaj dnevne kontaktne leče, da s tem zmanjšate riziko kontaminacije. V eni izmed prejšnjih objav sem že pisal o kontaktnih lečah v ekstremnih razmerah

Ali lahko uporabljam kontaktne leče pri športu ?

Lahko. Uporaba kontaktnih leč je pri športu bolj priporočljiva kot pa nosenje očal (izjema so posebna športna očala). S kontaktnimi lečami imamo večje vidno polje, pa tudi ne padajo nam z nosa tako kot očala.

Ali lahko nosim kontaktne leče tudi če nimam dioptrije ?

Seveda lahko. Vendar je potreben predhoden predhoden obisk pri optometristu ali oftalmologu, ki izmeri potrebne parametre, preveri če ste ustrezen kandidat za kontaktne leče ter vam svetuje glede uporabe.

Ali so kontaktne leče varne ?

Kontaktne leče so popolnoma varne v kolikor upoštevate vsa navodila, ter hodite na redne kontrolo k optometristu ali oftalmologu.

Ali lahko spim s kontaktnimi lečami ?

Spanje z kontaktnimi lečami v glavnem ne priporočam. Glavni razlog je ta, da proteini in lipidi, ki se naberejo na kontaktni leči (če leč vsak dan ne odstranimo iz očesa in očistimo) lahko izzovejo določene spremembe oz kontaminacijo solznega filma, ki se od tod dalje prenese na oko. Več o tem v članku: spanje s kontaktnimi lečami.

Kakšna je razlika med mehkimi, trdimi in poltrdimi lečami ?

Razlika je v vrsti materiala. Mehke kontaktne leče so narejene iz hidrogela ali silikon hidrogela in so veliko bolj udobne za nošenje od ostalih leč. Trde kontaktne leče so, kot pove že ime samo trde na dotik. Narejene so iz materiala PMMA (Poly methyl methacrylate) ki ne prepušča kisika zato so bile trde leče zamenjane z poltrdimi. Poltrde leče so še vedno trde na dotik vendar pa imajo večjo prepustnost kisika kot trde kontaktne leče. Poltrde leče se danes uporabljajo le če v skrajnih primerih (keratokonus, zelo visok astigmatizem…)

Ali je s higienskega vidika dovolj če leče vsak dan shranim v novi tekočini?

Ne! Uporabniki pogosto mislijo, da so iz vidika higijene storili maksimum če kontaktne leče shranijo v vsak dan novi tekočino vendar pa to ne drži. Proizvajalci tekočin oglašujejo, da mehanično čiščenje leč ni potrebno, vendar pa z vsakodnevnim mehaničnim čiščenjem leč odstranimo tudi do 90% vseh nečistoč še preden smo lečo shranili v temu namenjeni tekočini. Riziko infekcije je s tem bistveno manjši.

Katere kontaktne leče so najboljše?

Ljudje imamo različne potrebe, želje, stil življenja, delujemo v različnem okolju… tako da splošen odgovor na to vprašanje žal ni mogoč. Možen pa je odgovor katere kontaktne leče so najboljše za vas. Vendar le ob detaljnem pregledu vašega očesa, ter pogovoru o vašem stilu življenja, vaših željah, delovenm prostoru…

Zakaj je potrebnen pregled vsaj enkrat letno?

Ponavadi klienti prihajajo na pregled ko opazijo da imajo slabši vid. Vendar pa pri kontaktnih lečah to še zdaleč ni glavni vzrok zakaj je pregled potreben. Glavni razlog zakaj je redna kontrola nujna je ta da se preveri zdravje očesa. V primeru da se na očesu pojavijo nepravilnosti, vnetja, ali bolezni je zelo pomembno da so le-ta odkrita pravočasno.

Nekoč sem nosil kontaktne leče, s katerimi nisem bil zadovoljen ali so novejše boljše ?

Vsekakor. Razvoj kontaktnih leč napreduje iz dneva v dan, vsako leto se na trgu pojavijo novi produkti z novejšim dizajnom (oblika leče) ter novejšimi bolj kvalitetnimi materiali.

 

Na pregled vida za kontaktne leče se lahko naročite po telefonu 04 / 256 64 60 ali mobitelu 051 683 009.