Vidna ostrina


Visus oz. vidno ostrino izračunamo s pomočjo razdalje na kateri je delan test ter razdalje s katere je najmanjša vrstica ki jo pacient vidi vidna pod vidnim kotom petih kotnih minut.

To pomeni, da če je test opravljen na šestih metrih pacient pa vidi vrstico katero zdravo oko razpozna pod vidnim kotom petih kotnih minut na razdalji sedmih metrov je visus tega pacienta 0,85

 

Vidna ostrina se določuje s pomočjo optotipov

Snellov optotip

vidna-ostrinaDandanes se v praksi uporablja največ. Poimenovan je po Nizozemskemu oftalmologu Hermanu Snellenu. Snellov optotip je sestavljen iz črk ki so razporejene v enajstih vrsticah. Črke so v vsaki vrstici manjše.Te črke imajo specialno geometrijo in sicer:

  • uporabljena je posebna tipografska pisava
  • višina in širina posamezne črke je petkrat večja od debeline črk.
  • debelina črk je pravtako enaka debelini belih polj, ki določajo detajl posamezne črke kar pomeni če vzamemo kot primer črko C, da je debelina te črke enaka razmaku med obema koncoma te črke.
  • različne črke so različno berljive zato se uporablja le deset črk (C, D, E, F, L, N, O, P, T, Z)
  • kritični detajl je pod vidnim kotom ene kotne minute

Pflügerov optotip

Pflügerov optotip je zelo podoben Snellovemu optotipu vendar pa vsebuje samo črko E ki je različno obrnjena. Te vrste test se uporablja pri osebah ki so nepismene ali še neznajo brati.

 

Landoltov optotip

Imenuje se tudi Landoltov obroč. Sestavljen je z posebnih znakov, ki imajo obliko kroga z odprtino, ki je enaka debelini črte simbola. Pri določanju vidne ostrine pacient določi prostorski položaj odprtine (zgoraj,spodaj, levo, desno pod kotom 45°…) Kritičen detajl (odprtina) se nahaja pod vidim kotom ene kotne minute (celoten simbol pet kotnih minut).

Terminologija

  • minimum separabile – meja pri kateri še lahko dve točki ki ležita blizu sebe vidimo kot dva ločena objekta in ne kot eno. Ta razdalja se najpogosteje uporablja za določanje vidne ostrine.
  • minimum cognibile – meja pri kateri razpoznamo znane simbole ali znake (prepoznavanje oblik)
  • minimum legibile – meja pri kateri razpoznamo in razumemo pojme ki so sestavljeni z več znanih simbolov (branje)