Kvalitetna sončna očala


soncna-ocalaVečina ljudi misli da je pri sončnih očalih pomembna samo UV zaščita. Seveda je UV zaščita zelo pomembna saj škodljivim UV žarkom preprečuje vstop do očesa vendar pa UV zaščito vsebujejo skoraj vsaka očala tako korekcijska, kot tudi sončna (tudi tista za 5€).

Zakaj potem kupiti kvalitetna očala če imajo podobno UV zaščito kot očala za 5€? Nekvalitetna sončna očala vaše oči sicer ščitijo pred škodljivimi UV žarki, vendar pa le ta niso izdelana iz kvalitetnih materialov in niso kvalitetno površinsko obdelana. Zaradi tega povzročijo številne optične defekte (distorzija) lahko pa tudi ustvarijo nezaželeno prizmatično korekcijo ki lahko vede do heteroforije ali strabizma.

Naslednja pogosta napaka je pri življenjski dobi samih očal saj se ljudje ne zavedajo da imajo očala rok trajanja. Naprimer stopnja UV zaščite pri novih očalih ali pa očalih starih 3 leta se bistveno razlikuje.

Torej, kakšna sončna očala kupiti ?

Najpomembnejše je da so sončna očala izdelana iz kvalitetnih materialov, ki so površinsko obdelani.

Priporočljiv je tudi polarizacijski filter, ki prepušča svetlobo samo v vertikalni ravnini in s tem zmanjša bleščanje predvsem z vodnih površin (mokra cesta, sneg…) Pri uporabi polarizacijskega filtra se oči manj naprezajo zato smo tudi manj utrujeni. Očala z polarizacijskim filtrem so priporočljiva za voznike, ribiče…. Pri uporabi v avtu pride do rahlega popačenja pri gledanju LCD zaslonov, vendar pa je to le malenkost v primerjavi z ugodjem ki nam ga ta očala nudijo. Če niste prepričani ali imajo vaša sončna očala res polarizacijski filter, jih postavite pred LCD zaslon ter zasučite za 90 stopinj. Če imajo očala polarizacijski filter steklo pri obračanju očal postopoma potemni.

Sončna očala imajo lahko tudi antireflexni premaz, ki pa pri sončnih očalih ni tako pogost kot pri korekcijskih. Pri prehodu svetlobe čez očalno steklo se večji del svetlobe lomi do očesa manjši del pa se od stekla odbije ter povzroči bleščanje. Antireflex v večji meri izniči odbito svetlobo ter s tem zmanjša bleščanje.

Sončna očala z dioptrijo

Če želite sončna očala z dioptrijo ste pri nakupu nekoliko bolj omejeni, kot če bi izbirali navadna sončna očala. Sončna očala z dioptrijo ne smejo biti preveč zakrivljena, še posebej če imamo nekoliko višji astigmatizem saj pride do popačenja slike. Najbolje je če so sončna očala spredaj čimbolj ravna. Obstajajo tudi stekla, ki so izdelana posebej po meri okvirja in jih je mogoče vgraditi v vsak okvir tudi pri astigmatizmu vendar pa so zaenkrat cenovno nekoliko manj dostopna.