Pterigij in pinguecula


Pinguecula

PingueculaPinguecula je rumeno-bel depozit na veznici. Najpogosteje se nahaja na nazalni strani (bližje nosu), lahko pa se pojavi tudi na temporalni strani. Pojavi se zaradi izpostavljenosti soncu. Zdravljenje v večini primerov ni potrebno.V primeru manjšega neudobja se lahko uporabijo umetne solze. Pri zahtevnejših primerih, ko je pinguecula razdražena in povzroča občutek neudobja (prisotnost tujka v očesu) se predpišejo kapljice na recept. V izredno redkih primerov se pinguecula odstrani operativno, predvsem ker moti pri nošenju kontaktnih leč ali zaradi lepotnih razlogov.

Pterigij

pterigijPterigij nastane ko veznica preraste del roženice. Pojavi se predsem pri pogosti izpostavljenosti soncu. V nekaterih primerih lahko raste tako daleč, da prekrije tudi del zenice. Takrat vpliva tudi na vid, zato je potreba operacija. V nasprotnem primeru se operacija ne priporoča, saj v kar 50% pride do ponovne rasti veznice, ponavadi še v hujši obliki.

Kako se zaščititi ?

Najboljša je preventivna zaščita z uporabo kvalitetnih sončnih očal z uv-filtrom. Tudi po pojavu pterigija oz. pinguecule je priporočljiva uporaba sončnih očal saj le-ta upočasnujejo napredovanje obolenja.

Naročite se na strokoven pregled vida kjer ugotovimo če je katera izmed the dveh tvorb prisotna tudi pri vas.