Motnjave v steklovini


motnjave-v-stekloviniSe vam je že kdaj zgodilo, da ste pri pogledu pri pogledu na svetlo podlago opazili nekoliko moteže “plavajoče mušice”? Ko pa pogled obrnete na njih “odplavajo” naprej? Če je odgovor na ti vprašanji pritrdilen potem brez panike, po vsej verjetnosti gre za neškodljive motnjave v steklovini (muscae volitantes).

Z leti je steklovina vse redkejša, zato pride do določenih sprememb v njeni strukturi. Ustvarijo se majhne motnjave ki se premikajo blizu mrežnice in tako jih zaznamo kot “leteče mušice”. Ta anomalija se pojavlja v veliki meri tudi pri mlajši generaciji. Nastanek teh motnjav je naravna sprememba steklovine in ni odvisna od drugih dejavnikov (delo na računalnik, branje, delo…)

Po petdesetem letu se steklovina ponavadi pomakne nekoliko stran (naprej) od mrežnice. Na zadnji površini steklovine je mesto kjer je bil prej pritrjen vidni živec. To mesto ni povsem prozorno zato pri premiku vidimo premikajoče se telo.

Pri pojavu motnjav v steklovini zaznamo polprozorne premikajoče se delce, ki se premikajo v območju centralnega vida, vendar večinoma niso popolnoma v centru. Če se poskušate na te delce osredotočiti se le ti premaknejo drugam. Te motnjave običajno opazimo pri pogledu na svetlo površino (pri pogledu na zid, branju…) V večini primerov so povsem nenevarne vendar pa je vseeno priporočljivo obiskati očesnega strokovnjaka in mu podrobno popisati vaše probleme. Podobni simptomi se namreč pojavijo pri odstopu steklovine, ki poveča riziko nastanka raztrganine mrežnice. Podobni simptomi se pojavijo tudi pri različnih očesnih vnetjih in krvavitvah.