Glavkom (zelena mrena)


glavkomZelena mrena ali glavkom je močno povečan očesni pritisk ki posledično vodi k poškodbi očesnega živca. Pogosto je oko tudi slabše prekrvavljeno, kar je posledica visokega očesnega pritiska. Glavkom je bolezen ki napreduje počasi zato večina obolelih ne zazna simptomov dokler se jim vid ne poslabša. To pa je že lahko obdobje ko izgube vida ni več mogoče preprečiti. Glavkom spada med najpogostejše povzročitelje trajne slepote pri starejših ljudeh.

 

Vzroki glavkoma

Visok očesni pritisk povzroča napetost med vlakni očesnega živca ter po daljšem času odmiranje le teh. K temu pripomore tudi slabša prekrvavitev očesnega živca. V nekaterih primerih je vzrok za glavkom lahko tudi pogosto jemanje kortikostereoidov ali očesnih kapljic.

Vzroka za visok očesni pritisk sta dva:

  • prekomerna tvorba očesne tekočine
  • slaba pretočnost odtočnega kanala (Schlemmov kanal) med roženico in šarenico

Vrste glavkoma

Poznamo dve vrsti zelene mrene:

  • Zelena mrena odprtega zakotja – predstavlja 98% vseh glavkomov. Glavna odtočna cev je odprta.
  • Zelena mrena zaprtega zakotja – Glavna odtočna cev je zaprta ali pa je njen pretok omejen.

Simptomi glavkoma

Simptomi so različni glede na to za kateri tip glavkoma gre.

Glavkom odprtega zakotja nima na začetku nobenih simptomov, ko pa pride do poslabšanja vida je že prepozno, zato je pri ljudeh starih več kot 40 let zelo pomembna preventivna kontrola pri oftalmologu ali optometristu.
Pri glavkomu zaprtega zakotja (angularni glavkom) šarenica pritiska na roženico in s tem zapre odtočno cev, kar povzroči da se prekatna voda kopiči v očesu kar povzroča povečanje očesnega pritiska.