Vrste tekočin za mehke kontaktne leče


Na trgu obstaja precej različnih tekočin za mehke kontaktne leče. V glavnem se delijo na tiste, ki vsebujejo peroksid in tiste ki ga ne. Po učinkovitosti prednjačijo tekočine s peroksidom, pa vendar so zaradi svoje nekoliko zahtevnejše uporabe mnogo manj razširjene, kot ostale tekočine. Ta članek je zgolj informativne narave. Ne kupujte druge vrste tekočine brez predhodnjega posvetovanja z optometristom ali oftalmologom.

 

Kemične tekočine

tekocinaDo te skupine spada večina tekočin za mehke kontaktne leče na trgu. Gre za tekočine, ki za dezinfekcijo uporabljajo različne kemijske preparate. Trenutno gre razvoj multifunkcijskih tekočin v smeri “dvojne zaščite”, kar pomeni da tekočina vsebuje dve različni sredstvi za dezinfekcijo.

Tekočina BioTrue (B&L) vsebuje PHMB v kombinaciji z PQ-1 (polyquaternium-1). Tekočini Opti-Free Replenish in Opti-Free Pure Moist (Alcon) pa vsebujeta Polyquad in Aldox. RevitaLens OcuTec (AMO) vsebuje kombinacijo PQ-1 ter Alexidine. Raziskave so pokazale da so te tekočine pri dezinfekciji učinkovitejše od klasičnih tekočin ki vsebujejo PHMB. Kemični dodatki dobro opravijo z patogenimi organizmi vendar pa na tem področju še vedno prednjačijo tekočine s peroksidom. Nekatere izmed tekočin so označene z napisom „NO RUB”, kar v prevodu pomeni da mehanično čiščenje kontaktne leče pri uporabi te tekočine ni potrebno. Sam s to trditvijo ne soglašam saj menim da dnevno mehanično čiščenje leč pred shranjevanjem še vedno potrebno, saj z mehaničnim čiščenjem lahko odstranimo tudi do 90% nečistoč.

Prednosti

  • enostavna uporaba

Slabosti

  • v primerjavi z tekočinami, ki vsebujejo peroksid so manj učinkoviti proti patogenim organizmom

 Tekočine s peroksidom

posodica-peroksidTe tekočine vsebujejo približno 3% vodikovega peroksida. Reakcija tekočine se začne s pomočjo katalizatorja, ki se nahaja na dnu posodice v obliki vrtečega se kolesa (pomembno je da se tega kolesa ne dotikamo, saj s tem lahko pride do kontaminacije) ali pa s pomočjo dodajanja tablet. Tekočine s peroksidom so nedvomno najefektivnejša in najbolj zdrava metoda za čiščenje kontaktnih leč. Pri uporabi tekočine s peroksidom mehanično čiščenje leč ni potrebno. Po uporabi leče shranimo v tekočini vsaj za 6 ur, (odvisno od proizvajalca) da se peroksid nevtralizira. V primeru da lečo vstavimo v oko pred nevtralizacijo, vodikov peroksid v kontaktu z roženico povzroči erozijo epitela. V tem primeru lečo nemudoma odstranimo iz očesa in obiščemo specialista. Pri uporabi tekočin z peroksidom je zelo pomembno da posodico z tekočino položimo na ravno podlago saj s tem preprečimo da bi tekočina uhajala skozi odprtino za kisik (v primeru da gre za posodico kakršna je na sliki) obenem pa omogočimo normalno odvajanje kisika iz posodice. Tekočine s peroksidom so priporočljive za občutljivejše ljudi, ki jim ostale tekočine povzročajo preglavice. Med uporabniki kontaktnih leč pogosto kroži trditev, da se lahko tekočine s peroksidom uporabljajo samo v kombinaciji z kemičnimi tekočinami vendar ne več kot enkrat tedensko kar ne drži.

Prednosti

  • odlično skrbijo za dezinfekcijo
  • priporočajo se za občutljivejše ljudi

Slabosti

  • bolj zahtevna uporaba
Na pregled vida za kontaktne leče se lahko naročite po telefonu 04 / 256 64 60 ali mobitelu 051 683 009.