Silikon-hidrogelne kontaktne leče


Silikon hidrogel je najnovejši material, ki se uporablja za izdelavo kontaktnih leč. Od leta 1998 je urabljen vedno pogosteje in je vse bolj priljubljen. Podjetje Johnson & Johnson naprimer skoraj vse svoje leče izdeluje iz silikon hidrogela. Od klasičnih hidrogelnih kontaktnih leč se najbolj razlikuje v izjemno visoki prepustnosti kisika. Višja prepustnost kontaktne leče pripomore k bolj zdravi roženici in manj komplikacijam v zvezi z kontaktnimi lečami.

 

Silikon se že nekaj desetletij uporablja pri izdelavi kontaktnih leč, vendar pa se uporablja predvsem v terapeutske namene. Dobra lastnost teh leč je visoka prepustnost kisika vendar pa je ta material močno hidrofoben. Te vrste leč se kar “prilepijo” na oko, pa tudi lipidi iz solznega filma se na površino teh kontaktnih leč nalagajo v preveliki meri. Zaradi teh lastnosti kontaktne leče iz silikona niso primerne za normalno uporabo.

Hidrogelne leče so po drugi strani še dandanes zelo razširjene. Prve hidrogelne kontaktne leče je leta 1960 izdelal profesor Wichterle iz Prage. Odlikuje jih predvsem visoka vsebnost vode kar zagotavlja zelo udobno nošenje. Tudi te leče imajo nekatere slabe lastnosti. Najbolj izstopa slaba prepustnost kisika.

Proizvajalci kontaktnih leč so nekaj več kot 20 let nazaj poskušali skombinirati dobre lastnosti silikonskih ter hidrogelnih leč. To je najprej uspelo podjetju Bausch&Lomb. Silikon hidrogelne leče imajo odlično prepustnost kisika, v dobršni meri pa so tudi odporne pa so tudi nalaganju nečistoč na površino leče. Proizvajalci poizkušajo čimbolj izpopolniti tehnologijo silikon hidrogelnih leč zato obstajajo kar tri generacije silikon hidrogelnih leč.

 

Silikon hidrogelne leče prve generacije (1999)

PurevisionBausch&Lomb (balafilcon A)

Focus Day&NightCiba Vision (lotrafilcon A)

nightday purevision

 

Silikon hidrogelne leče druge generacije (2004, 2005)

Air OptixCibaVision (lotrafilicon B)

Acuvue Oasys Hydraclear PlusJohnson&Johnson (senofilcon A)

Acuvue-Oasys air-optix-aqua

 

Silikon hidrogelne leče tretje generacije (2006)

BiofinityCooperVision (comfilcon A)

AvairaCooperVision (enfilcon A)

PremiOMenicon (asmofilcon A)

avaira biofinity premio

 

Silikon hidrogelne leče se med seboj razlikujejo v prepustnosti kisika, vsebnosti vode ter mnogih drugih manj opaznih lastnostih, ki lahko vplivajo na kvaliteto nošenja. Pred uporabo ali menjavanjem kontaktnih leč se posvetujte z optometristom ali oftalmologom. Če določene leče dobro služijo vašemu znancu še ne pomeni, da bo pri vas enako.

 

Komplikacije pri nošenju hidrogelnih leč (primerjava z silikon hidrogelnimi)

Edem roženice

Za normalno delovanje roženica potrebuje dovolj kisika. Pri nošenju leč z nizko prepustnostjo zmanjšamo količino kisika ki pride do očesa in tako ustvarimo hipoksično okolje. Raziskave so pokazale korelacijo med otekanjem roženice in pomankanjem kisika. Otekanje se še posebej poveča pri spanju z lečami. Pri spanju z nizkoprepustnimi lečami nastane otekanje približno 7-15% roženice. Na drugi strani pa silikon hidrogelne leče povzročijo le 2-5% otekanje roženice, ki je primerljivo očesu brez kontaktne leče.

Rdeče oko

Rdeče oko je eden najpogostejših razpoznavnih znakov pri nošenju nizkoprepustnih kontaktnih lečah in je najbolj izrazito v predelu limbusa. Pojavi se lahko zaradi številnih vzrokov. Eden izmed teh je tudi pomankanje kisika, ki povzroči da se krvne žile razširijo. Silikon hidrogelne leče ta pojav v primerjavi z klasičnimi hidrogelnimi lečami bistveno zmanjšajo.

Neovaskularizacija

Neovaskularizacija je rast krvnih žil iz limbarnega pleksusa na roženico. Pojavi se pri nošenju leč z nizko prepustnostjo kisika. Neovaskularizacija nima nobenih simptomov zato je sami ne moremo odkriti. Priporočljiv je strokoven pregled vsaj enkrat letno. Še pred kratkim se je ta problem reševal le z zmanjšanjem nošenja leč ali uporabo poltrdih leč. Raziskave so pokazale, da nošenje silikonhidrogelnih leč v enem mesecu postopoma zmanjša neovaskularizacijo na normalno mejo. Na prvi sliki je prikazana neovaskularizacija po dolgotrajnem nošenju hidrogelnih leč. Druga slika prikazuje kako se je neovaskularizacija zmanjšala uporabo silikon hidrogelne leče.

brez-neovaskularizacije

Brez neovaskularizacije

neovaskularizacija

Neovaskularizacija