Kontaktne leče v ekstremnih razmerah


Čeprav kontaktne leče ponujajo mnogo ugodnih rešitev pa še vedno obstajajo okolja kjer nošenje leč ni najbolj primerno.

Plavanje z kontaktnimi lečami

plavanje z lečamiOptometristi in oftalmologi večinoma ne priporočajo uporabo kontaktnih leč med plavanjem. Tudi brez kontaktnih leč obstaja možnost okužbe, pri nošenju le-teh pa se ta še nekoliko poveča. Obstajajo tudi plavalna očala v katera je mogoče vgraditi stekla z dioptrijo. Če pa želite uporabiti kontaktne leče se je dobro kar najbolje zaščititi. To storite z uporabo dnevnih leč, ki jih po uporabi zavržemo. Priporočena je tudi uporaba neprodušnih plavalnih očal, ki preprečujejo stik z vodo.
Leče vam lahko padejo iz očesa čeprav je to razen pri plavanju pod vodo z odprtimi očmi malo verjetno. Tveganje okužb je odvisno tudi od vrste vode. Plavanje v rekah in jezerih je nevarno ker je tam polno mikroorganizmov (acanthamoeba), ki se naberejo na leči ter lahko pozročijo vnetje roženice (acanthamoeba keratitis). Možnost okužbe je precej manjša v morski vodi ali pa v bazenu. Pri plavanju v bazenu lahko leče ob stiku z vodo absorbirajo kemikalije (klor), ki iritira vaše oči. Ob kakršnem koli srbenju, bolečinah, irataciji, občutljivosti na svetlobo… po končani uporabi takoj obiščite optometrista ali oftalmologa.
Kadar nameravate plavati z lečami vedno imejte pri sebi rezervna očala ali rezerven par leč.

Kontaktne leče v savni

leče v sauniNajboljše je če kontaktnih leč v savni ne uporabljate. Kljub temi jih uporablja veliko ljudi, saj njihova temperatura ostane podobna kot je naša telesna temperatura zaradi česar se ne rosijo. V savni so vaše bolj izsušene kot ponavadi, zato je ob uporabi kontaktnih leč priporočeno pogosto mežikanje. Po uporabi leče shranite v temu namenjeni tekočini da si “opomorejo”.

 

 

Na pregled vida za kontaktne leče se lahko naročite po telefonu 04 / 256 64 60 ali mobitelu 051 683 009.