Bazna krivina pri kontaktnih lečah


kontaktna leča blizuPri nošenju kontaktnih leč je zelo pomembnen položaj leče na očesu. Leča ne sme biti pretesna, saj onemogoči normalen pretok solz in dostop kisika do roženice (še posebej pri hydrogelnih lečah). Po drugi strani pa ne sme biti preveč ohlapna saj moti vid, ker pri mežikanju preveč premika. Idealna kontaktna leča je rahlo ohlapna da ne moti pretok solz, pri mežikanju pa se premakne le toliko da ne zaznamo spremembe ostrine vida.

 

Včasih je veljalo da je pri aplikaciji kontaktnih leč najbolj pomembna bazna krivina leče, kar je sicer smiselno vendar pa se v praksi izkaže da ne vedno učinkovito. Pogosto se kljub spremembi bazne krivine “obnašanje” leče spremeni minimalno ali pa sploh ne.

 

Današnje raziskave trdijo da je bolj kot bazna krivina leč pomemben sam premer leče (z večanjem premera je leča tesnejša z manjšanjem pa bolj ohlapna) ter periferni dizajn leče (razmerje med prednjo in zadnjo periferno krivino).

V praksi to pomeni da lahko pride do razlik pri fitanju dveh leč različnega dizajna z enakim premerom in enako bazno krivino. Zato je izredno pomembno da je pred preizkušanjem novega tipa kontaktnih leč opravljena ocena fitanja na biomikroskopu, ki je edini zanesljiv pokazatalj ali je kontaktna leča ustrezna za nadaljno testiranje.