Roženica


rozenicaRoženica je prozoren prednji del očesa ki pokriva šarenico. Njena oblika je rahlo elipsasta (horizontalno meri 11,5-12 mm vertikalno pa samo 11mm, ker vlakna beločnice v vertikalni smeri segajo globlje do tkiva roženice. Polmer sprednje ploskve je 7,8 mm, zadnje pa 7mm. Roženica ne vsebuje krvnih in limfnih žil. Prehranjuje se tako, da glukozo katero dobi z pomočjo prekatne vode pretvori na energijo s pomočjo kisika (če nosimo kontaktne leče je med drugim zelo pomembno da prepuščajo dovolj kisika in tako omogočijo normalno delovanje roženice). Roženica vsebuje ogromno živčnih končičev zato je na dotik izredno občutljiva (najobčutljivejši del telesa)

Plasti roženice

Epitel

Epitel predstavlja zunanjo stran roženice. Sestavljen je 4-6 slojev kateri se neprestano luščijo in obnavljajo. Popolnoma se obnovi v sedmih dneh.

Bowmanova membrana

Leži pod epitelom. Sestavljena je iz kolagenih vlaken. Njena naloga je da ščiti roženico pred poškodbami in infekcijami. Regeneracija Bowmanove membrane ni možna.

Stroma

Predstavlja večji del roženice (90%). Tvorijo jo kolagena vlakna ki potekajo vzporedno (to omogoča prozornost roženice). Med vlakni je voda (ki prav tako pripomore k prozornosti) ter mukopolysaharidi.

Descementova membrana

Descementova membrana je tanjša od Bowmanove. Zgrajena je iz elastičnih vlaken. Producira jo endotel. Zelo je odporna na infekcije.

Endotel

Endotel je sestavljen iz poligonalnih celic. Te celice se ne delijo z mitozo zato se njihovo število z leti manjša (ob rojstvu 4000-5000 celic/mm2 kasneje pa le 2000 celic/mm2).

Inervacija

Roženica je inervirana z pomočjo trojvejnega živca (n. trigeminus), katerega veje (n. cilliares posterior longae et breves) vodijo do ciliarnega plexusa, ki leži nad ciliarnikem in od tam vede živčna vlakna do roženice.