Očesna leča


ocesna_lecaOčesna leča je bikonveksne oblike in leži za šarenico v majhni jami (fossa patellaris) v steklovini. Pritrjena je s pomočjo suspenzornih vlaken (zonula), ki se pripenjajo na ciliarnik. Leča spreminja svojo obliko s pomočjo suspenzornih vlaken in ciliarne mišice. Pri tem se optična lomnost leče pomanjša ali poveča.

Lomnost leče se poveča pri pogledu na bližino. Temu pojavu rečemo akomodacija. Prozornost leče se z leti poslabša. Jedro leče se obarva rumeno ali nekoliko rjavo kar prepreči prehod svetlobi kratke valovne dolžine (modra). Prožnost očesne leče se prav tako poslabša z leti (zaradi strjevanja proteinov), tako da akomodacija ni več možna. Temi pojavu rečemo starostna slabovidnost.

Struktura očesne leče

Leča je obdana z lečno ovojnico (capsula lentis), ki je tanka prozorna membrana najtanjša na zadnjem delu očesne leče. Celice lečnega epitela so enoslojne in prisotne samo na sprednji strani. Nahajajo se pod lečno ovojnico, so šest kotne oblike in imajo 1-2 jedra. Lečne celice rastejo celo življenje. Stare celice se na zadnjemu polu očesen leče nalagajo ena na druge. Pri tem se pojavijo tako imenovani šivi v obliki črke Y. Očesna leča je z leti vedno širša, njena prožnost pa še zmanjša.