Optometrist


Optometrist je poklic ki je pri nas zelo malo znan. Temu najbrž botruje to da pri nas izobraževanje za ta poklic ne obstaja tako, da se morajo optometristi izobraževati v tujini.

Optometrist je strokovnjak za očesne napake (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem), medtem ko je oftalmolog (očesni zdravnik) strokovnjak za očesne bolezni katere tudi zdravi.

V Sloveniji je trenutno cca 5 optometristov in eden iz med njih dela tudi v naši optiki. Na pregled se lahko naročite preko telefona: 04 / 25 66 460

Optik-tehnik (5. stopnja izobrazbe)

vam svetuje pri izboru uporabi in negi optičnih pripomočkov (očal ali kontaktnih leč) ter izdeluje očala.

Mojster očesne optike (5. stopnja izobrazbe)

je naziv ki ga lahko pridobi optik tehnik z dodatnim izobraževanjem. Pogoj za pridobitev je najmanj triletna delovna doba

Optometrist (6. stopnja izobrazbe)

določa očesno korekcijo za očala in kontaktne leče, odkriva razne abnormalnosti vida, prepoznava očesne bolezni, vendar jih ne zdravi ter ne opravlja očesnih operacij. Seznanjen je z vrstami korekcijskih stekel in kontaktnih leč, ter usposobljen za izdelavo očal.

Oftalmolog oz. očesni zdravnik (8. stopnja izobrazbe)

določa očesno korekcijo, zdravi očesne bolezni ter izvaja operative posege, naprimer operacija sive mrene. Običajno ne svetuje o izboru korekcijskih stekel, ter ni neposredno povezan z izdelavo očal.