Suho oko


suho-okoSuho oko oz. sindrom suhega očesa je stanje, pri katerem je prisotna nižja produkcija solz ali pa solze niso dovolj kvalitetne. Solze tvorijo gladko površino očesa, ki vpljiva na ostrino vida, omogoča pretok kisika do roženice ter vlaži roženico in veznico. Solze vsebujejo tudi lizosom, ki preprečuje očesna vnetja.

Na površini očesa solze ustvarijo takoimenovan solzni film, ki je sestavljen iz treh slojev. Notranji sloj, ki je v kontaktu z roženico je sestavljen iz mukoproteinov. Izločajo ga celice v vezničnem epiteliju. Nato sledi voden srednji sloj, ki ga izloča solzna žleza in acsesorne solzne žleze. Na površini solznega filma je oljnat površinski sloj, ki ga izločajo Meibomove žleze. Ta sloj upočasnjuje izparevanje solz.

Zakaj nastane suho oko ?

Vzrokov za nastanek sindroma suhega očesa  je več. Lahko gre za zmanjšano delovanje žlez ali njihovo popolno nedelovanje (v primeru avtoimunskih bolezni) ali pa solze niso dovolj kvalitetne. Suho oko se najpogosteje pojavi pri delu z računalnikom, izpostavljenosti dimu, pri suhem zraku v klimatiziranih prostorih… Na kvaliteto solznega filma vplivajo tudi hormonske spremembe ter uživanje nekaterih zdravil (uspavala, pomirjevala, zdravila za nižanje krvnega tlaka…). Pojavi se lahko tudi pri nekaterih boleznih ( diabetes, revma…). Dokaj pogosto se pojavi pri ženskah po menopauzi.

Sindrom suhega očesa napreduje postopoma, zato simptomi na začetku niso vidni. Pacienti občutijo bolečino, zaznajo tujek v očesu (pesek v očeh) oko srbi. V kasnejšem stadiju tudi je prisotna tudi močna fotofobija. Če je poškodovan le en izmed treh slojev solznega filma, potem lahko opazimo povišano intenzivnost solzenja, do katere pride pri zvišani tvorbi vodnega sloja, ki je povzročen nezadovoljivo produkcijo ostalih dveh slojev.

 

Zdravljenje suhega očesa

Pri blagih težavah si lahko pomagamo sami, z uporabo umetnih solz, ki so na voljo v optikah in lekarnah brez recepta. Te solze so podobne naravnim solzam. Vsebujejo celulozne derivate, hialurosnko kislino, poliakrilno kislino… Vzdržujejo solzni film in vlažijo roženico. V primeru zelo pogoste uporabe je priporočena uporaba umetnih solz brez konzervansov, saj ti lahko še dodatno razdražijo oko. Umetne solze kapamo po potrebi, lahko tudi vsako uro. Če so težave večje, je potreben obisk pri oftalmologu, ki predpiše zdravilo na recept.

Kako preprečiti suho oko ?

  • pri dolgotrajnem delu z računalnikom večkrat mežikamo in si občasno odpočijemo
  • izogibanje cigaretnemu dimu
  • zmanjšana uporaba klime
  • čimveč gibanja na svežem zraku